Krouháme pouze zelí z vlastní produkce, vypěstované přímo v Modřicích. V krouhárně zpracováváme pouze odrůdy vhodné ke kvašení, vyznačující se vyšším obsahem cukrů, vody a velikostí hlávek až 8kg.
Veškeré zpracované zelí je čerstvě sklizené, nejpozději den před nakrouháním.
V zelárně je možné zakoupit i zeláky ve velikostech 2l - 26l
Blahodárné účinky kysaného zelí
Kysané zelí je vynikající zdroj vitamínů, hlavně v zimním období, kdy má tělo těchto vitamínů nedostatek.
Má také skvělé detoxikační účinky díky kyselině mléčné a je bohatým zdrojem výživy.
Podle odborníků je kysané zelí jednou z nejzdravějších potravin, díky probíhajícímu mléčnému kvašení, při kterém se uvolňuje velké množství vitamínu C a B.
Obsahuje také velké množství vitamínu A, E, K a spoustu minerálních látek, především draslík, který je velmi důležitý pro správný chod organismu.
Díky velkému obsahu tělu prospěšných látek má příznivý efekt na: detoxikaci organismu
posílení imunity
nádorová onemocnění
střevní mikroflóru
tvorbu červených krvinek
fungování žlučníku
Návod na přípravu kysaného zelí
Suroviny: Krouhané zelí
Sůl (150g soli na 10kg zelí)
Kmín (15g kmínu na 10kg zelí)
Možno přidat: Cibule krájená (dle chuti)
Jablka vcelku
Malou hlávku vcelku
Příprava:
Nakrouhané zelí nasypeme do velké nádoby a ve správném poměru přidáme sůl, kmín (cibuli)
Obsah nádoby promícháme a necháme 20minut odpočinout
Připravenou směs postupně napěchujeme do kamenného zeláku tak abychom vytlačili veškerý vzduch, možno přidat jablka nebo hlávku zelí
Napěchované zelí zatížíme tak, aby bylo celé pod hladinou šťávy (k zatížení můžeme použít dobře omytou dlažební kostku) a přikryjeme poklopem
Po 2-3 týdnech je kysané zelí hotové, při odběru dbáme, aby zelí zůstalo stále pod hladinou šťávy, případně dolijeme převařenou vodou.